REISVERSLAG SRI LANKA, JUNI 2005
Door: Norbert Molenkamp

Sri Lanka is een ontwikkelingsland waarvan ruim een kwart van de bevolking onder de armoedegrens leeft. Daarnaast is Sri Lanka een enorm gevarieerd land met vriendelijke mensen en een grote diversiteit aan prachtige landschappen. Enkele weken geleden heb ik met een groep Twentenaren, onder wie bestuursleden van de Stichting Hulp Aan Sri Lanka, een bezoek gebracht aan het land.

In drie weken tijd hebben we veel gereisd, projecten van de stichting bezocht en het land van zijn mooie en minder mooie kant leren kennen.

De minder mooie kant van het land ontdek je als je de hoofdwegen verlaat. Bijna 80% van het platteland leeft nog altijd onder de armoedegrens en het zal nog generaties duren alvorens armoede tot de verleden tijd behoort. Sri Lanka is op de weg naar een verbeterde welvaart teruggeworpen door de voormalige vrijheidsstrijd van de Tamil-rebellen in het noorden van het land en de tsunami die afgelopen Kerst toesloeg. Beide gebeurtenissen hebben het land economisch ontwricht. Na de tsunami zijn de vakantieboekingen massaal geannuleerd met als gevolg nog minder inkomsten voor een land dat naast thee-export drijft op toerisme.

Met eigen ogen heb ik kunnen zien hoe de stichting onder leiding van pastor Theo van der Sman en Marc Oortman, haar steentje bijdraagt aan de ontwikkeling van Sri Lanka. Alle kleine beetjes helpen daarbij. We hebben erbarmelijke woonomstandigheden gezien, kinderen met groeiafwijkingen als gevolg van ondervoeding bezocht en we zijn uitzichtloze gezinssituaties tegengekomen als gevolg van het ontbreken van een sociaal vangnet zoals in Nederland.

De stichting verzamelt in Nederland geld, dat wordt besteed aan projecten die aangedragen zijn door de netwerkorganisatie NEDLA op Sri Lanka. NEDLA beoordeelt de aanvragen en ziet toe op de uitvoering van de projecten. De stichting gebruikt het geld met name om (voor ongeveer € 3000,-) huisjes te bouwen voor armlastigen, maar in principe kan het geld aan allerlei projecten besteed worden. Tijdens onze reis hebben we een groot aantal huisjes, vernoemd naar de Nederlandse sponsoren, officieel mogen openen en daarbij het nieuwe geluk van de bewoners van dichtbij mee mogen beleven.

Het heeft indruk op mij gemaakt dat veel gezinnen moeite hebben om dagelijks brood op tafel te krijgen. De zekerheden die wij in Nederland kennen, zullen voor velen op Sri Lanka nog lang een utopie blijven.

Het heeft op mij ook veel indruk gemaakt dat er mensen zijn in Nederland en op Sri Lanka die zich belangeloos inzetten voor een stichting die het niet al te breed heeft. Het aantal aanvragen voor hulp is uiteindelijk groter dan de beschikbare zak geld aankan. Bewondering heb ik dus voor hen die deze dilemma’s te lijf durven te gaan. Daarom wil ik iedereen van harte aanbevelen zich eens in de stichting te verdiepen en een donatie of adoptie van een kind voor € 25,- in de maand te overwegen. Met een voor Nederlandse begrippen relatief klein bedrag kun je op Sri Lanka ontzettend veel bereiken!

FOTOREPORTAGE
Hieronder vind u de foto's van de reis naar Sri Lanka in juli 2005. Norbert Molenkamp was één van de mensen die meeging met deze reis.
Aan de zuidkust van Sri Lanka in het plaatsje Hambantota, waar de tsunami ongenadig toegeslagen heeft. U ziet de tenten waar mensen hun tijdelijke onderkomen hebben. Bijna alle bebouwing is weggevaagd.
Ontmoeting met een door de tsunami getroffen adoptiegezin voor hun tijdelijke onderkomen. Deze houten huisjes zijn door hulporganisaties verstrekt.
‘Mahesh-village’. In het zuiden van Sri Lanka direct aan de kust, wonderwel gespaard voor de tsunami. In dit plaatsje is een groot aantal huizen gebouwd door onze stichting.
Op deze plaats waar een gezin met 4 kinderen woont, zal de stichting een nieuw huis bouwen.
Het oude onderkomen leunt tegen het nieuwe huis dat zojuist geopend is. De krotjes worden meestal nog een tijd gebruikt als keuken. In Sri Lanka kookt men grotendeels nog op houtvuur.
Het oude huis met daarnaast het nieuwe, gesierd met de Nederlandse vlag en de vlag van de stichting NEDLA, onze stichting in Sri Lanka.
In dit onderkomen, dat de naam huis niet kan dragen, waar een gezin van 6 personen leeft. U ziet ook het interieur. Water en wind hebben vrij toegang; kortom alles behalve een ideale situatie om op te groeien.
Openingshandeling: het onthullen van het bord waarop de naam van de donateur staat vermeld.
Openingshandeling: na de openingshandelingen wordt de sleutel van de woning, en daarmee symbolisch het eigendom, aan de nieuwe bewoonster overhandigd.
Een huis dat net geopend is met het gelukkige gezin op de stoep. 
‘Providence’, een weeshuis waar kinderen worden opgevangen die geen huis of haard meer hebben. Er zijn twee huizen; een voor jongens, en de andere voor meisjes. De huizen zijn gesticht door Father Kenneth, die onlangs op hoge leeftijd is overleden. De huizen worden nu geleid door Father Norbert. De weeshuizen zijn medegerealiseerd door onze stichting.
Een drieling financieel adopteren, is een feest als je ze ontmoet.
Gegevens noteren van een gezin dat mogelijk in aanmerking komt voor adoptie.
Een van de vele Boeddha-beelden die in Sri Lanka tegenkomt. Deze is ruim 2000 jaar oud en uit de rots uitgehouwen.
Een straatbeeld in Kandy met de onvermijdelijke ‘tsjuk tsjuks’ in het vizier.
Natuurlijk zijn er op zo’n familiedag ook cadeautjes (kinderkleding, knuffels en brilmonturen) die worden uitgedeeld en is er voor iedereen een maaltijd. 
Een bezoek aan een Boeddhistisch klooster, waar de stichting de bouw van een bibliotheek annex gemeenschapsruimte sponsort. Op de voorgrond jonge monniken die hun opleiding aldaar genieten.
De opening van een computerlokaal van een plaatselijke lagere school, via onze stichting gesponsord door lagere scholen uit Nederland.
De ‘Anton en Annie Street’, genoemd naar de gulle gevers die 5 huizen hebben gesponsord. Het is een fantastisch straatje geworden waar mensen met plezier en aandacht voor elkaar wonen.
De fundamenten van een woning die door de stichting wordt gebouwd ten behoeve van een gezin dat woonachtig is in een krot dat in een moeras staat.
Een huis dat door de stichting afgebouwd wordt. De bouw is volstrekt anders dan in Nederland, maar dat is het klimaat in Sri Lanka eveneens.
 
Een prachtig beeld van Sri Lanka met een kudde koeien op de weg.
Het zogenaamde olifantenweeshuis heeft plaats voor olifanten die ergens anders niet meer kunnen fuctioneren. Dagelijks worden ze gewassen in de rivier; een prachtig schouwspel.
Sri Lanka is het land van de olifanten. Het is fascinerend om naar ze te kijken.
En tenslotte, de groepsfoto van de mensen die zijn mee geweest met deze reis!