WERKBEZOEK SRI LANKA, JANUARI 2008
28 December 
Aankomst vliegveld Bandaranaike in de hoofdstad Colombo 10.00 uur (rustdag). Door de sterke onderstroming van de Indische Oceaan waren kort voor mijn komst enkele gasten voor het hotel triest genoeg verdronken. Vanuit het hotel waarschuwen ze voor het gevaar van de oceaan, er staan borden en er hangen rode vlaggen en toch gebeurt het telkens weer.

29 December
Bezoek aan drie gezinnen in de omgeving van de stad Negombo, waarvan drie kinderen door Nederlandse mensen financieel ondersteund worden. In één van de gezinnen leeft Ruwantha (een jongen van 12 jaar oud), hij heeft onlangs een zware rugoperatie ondergaan. De operatie is via onze stichting betaald door een sponsor. 
De operatie moet voorkomen dat hij in de toekomst niet meer zou kunnen lopen. De operatie werd uitgevoerd in het Apollo Ziekenhuis te Colombo door een orthopedisch chirurg uit het Midden Oosten. Ruwantha moet binnenkort nog twee ingrijpende operaties ondergaan. Een schouderbladcorrectie en een operatie om zijn rechter hand recht te zetten. De correcties betreffen allen aangeboren afwijkingen, gezien de leeftijd van Ruwantha is correctie nu nog mogelijk. 

30 December
Vertrek naar via de kustweg naar het zuiden van Sri Lanka (rustdag). Halverwege in een hotel aan de kust overnacht.

31 December
In het zuiden aangekomen (220 km van de hoofdstad) in een dorp nabij de stad Ambalantota. Het dorp Rekawa bezocht waar in het verleden al twaalf huizen werden gebouwd (tsunamiegebied). Oud en nieuwjaar kent men niet zoals bij ons. Het boeddhistische nieuwjaar viert men wel, dit duurt feest drie dagen en dit valt jaarlijks op wisselende dagen in april. De boeddhistische monniken van de stad Kandy bepalen jaarlijks voor het gehele land via de horoscoop wanneer deze feestdagen vallen. 

1 Januari
In het dorp Rekawa een drietal krotwoningen bezocht, afspraken gemaakt om met de bewoners nieuwe huizen te bouwen. De vaste bouwtekening voor een huis van onze stichting achtergelaten. De betrokkenen verzocht een offerte aan ons bestuur in 
Sri Lanka te zenden. De kosten voor de bouw van één huis kunnen afhankelijk van de plaats oplopen tot iets over de drie duizend euro. Meestal zitten elektra en waterleiding of waterput bij de prijs in. Alle nieuwe eigenaren 2000 roepies gegeven, een minimum inleg dat men nodig heeft om een rekening bij de Hatton National Bank te openen. Aansluitend een nieuw huis geopend en in eigendom van de bewoners gegeven. Wat wil zeggen: het doekje voor de naamplaat verwijderen – de deur openen en de sleutels afgeven aan de bewoners. De deur openen, naar binnen gaan en de Sri Lankaanse olielamp onsteken. Daarna thee drinken met daarbij eigengemaakte koekjes, bananen en rijstblokken eten. Andere zaken laten staan want anders raken de darmen van slag. 

2 Januari
Vertrokken naar het centraal gedeelte van het eiland, naar de hooggelegen stad Badarawela. Daar kan het in de nacht vijf graden worden. Middag opening van drie nieuwe huizen. In de avond kwam de melding dat de vader van één van mijn gasten plotseling overleden was. Regelingen werden door hen met de ANWB getroffen om het echtpaar met spoed naar Nederland terug te laten keren. Alle lof voor de verzekering, zonder kosten was alles in enkele uren vanuit Nederland voor hen geregeld. 

3 Januari
Vertrokken naar de stad Badulla – avond gesprek gehad met bisschop Winston Fernando bisschop van het bisdom Badulla. Hij liet mij grond zien waar hij graag een droom verwezenlijkt wil zien: Een huis voor zo’n honderd bejaarden, waarvan een aantal geen huis hebben en op straat leven. Daarbij een tehuis voor verstandelijk beperkte jongeren, waarvoor in zijn bisdom nergens opvang voor is. Het bisdom Badulla is zo groot als onze provincies Utrecht en Gelderland samen. 
Bisschop Winston was namens de Sri Lankaanse bisschoppenconferentie bij mijn afscheid in Haaksbergen aanwezig. Hij vertelde toen publiekelijk in Haaksbergen bereid een priester af te staan voor het bisdom Utrecht. Hij zou graag onze nieuwe bisschop van ontmoeten. 

4 Januari
Tegen de middag met de secretaris van de minister voor gezondheid een eerste steen gelegd voor het bejaardencentrum in Giradukatte (in het noord oosten). Er staat al een vervallen centrum waar zestien bejaarde mannen wonen. Er komt een nieuw gebouw naast te staan voor ongeveer dertig bejaarde vrouwen. In dit gebied wonen alleen boeddhisten, naar oude traditie werd ik verzocht rond het middaguur de bejaarde mannen rijst op te scheppen. De opening van dit ouderencentrum is in augustus van dit jaar te verwachten. In hetzelfde dorp gaan kijken naar een stuk grond van ongeveer drie duizend vierkante meter. De grond is door een bejaarde mevrouw aangeboden met de wens om daar een weeshuis te bouwen. Er leven in dit gebied een achttal kinderen van 8 tot 12 jaar op straat. Ze heeft deze grond geschonken toen op de dag dat haar vermoordde zoon en schoondochter via boeddhistische rituelen (arms giving) werden herdacht. Als eerste stap afgesproken dat ik eerst een schenkingsovereenkomst en een tekening wil zien, alvorens een offerte bij ons bestuur in Sri Lanka in behandeling kan worden genomen. De locatie van de grond is zo prachtig, het zou in ons land kapitalen waard geweest zijn. Na afloop van de eerste steenlegging was er een optreden van kinderen van kinderen die voor mij dansten en liederen zongen (staat op dvd). Een jochie van een jaar of zeven zong aan mijn voeten een lang lied, zonder enige begeleiding. Toen ik aan een bestuurslid van mijn stichting om een globale vertaling vroeg, vertelde hij mij (in het Engels), dat de jongen aan het zingen was over de vragen die hij aan zijn vader en moeder zou stellen als hij hen zou kunnen spreken. Toen ik hoorde dat het kind de ouders bij een bomaanslag was verloren, biggelden de tranen over mijn gezicht. 

5 Januari
Vertrek naar Kandy in het centrale deel van Sri Lanka, onderweg een drietal gezinnen bezocht waarvoor wij een huis bouwen of daar eerdaags mee starten. Bij elk bezoek laat ik één van mijn bestuursleden de familie 3000 roepies geven (ongeveer 18.- euro). Dit moet in een onbewaakt ogenblik gegeven worden, anders willen anderen er in delen. Mocht de vader in het gezin aan de alcohol zijn, dat is het überhaupt wijzer het aan de vrouw te overhandigen. Voor die mensen is het meestal zoveel als ze in één maand kunnen verdienen (indien men werk heeft). Middag de eerste steenlegging van het bejaardenhuis in Kandy. De steenlegging vond plaats onder toeziend oog van de aartsbisschop van Sri Lanka bisschop Vianey Fernando. Gezien het feit dat de steenlegging boven op een muur van ongeveer zes meter hoogte op een smalle richel plaats moest vinden, dorst de bisschop dit gezien zijn hoogtevrees niet zelf te doen. 

Hij sprak een beslist plechtige zegen uit over de steen maar duwde deze vervolgens met enige spoed in mijn handen. De bisschop was dan wel erg donker van kleur, maar toen hij zag waar de eerste steenlegging plaats moest vinden, trok hij klammig wit om de neus weg. Het bejaardenhuis in een sloppenwijk van Kandy gaat instorten. Het geeft momenteel onderdak aan ongeveer 90 bejaarden. Het nieuwe gebouw moet over drie jaar klaar zijn en zal onderdak bieden aan ongeveer 110 bejaarden. Belangrijk is de sluiting van het erbarmelijk stinkende open riolen, goede drinkwatervoorziening en meer privacy. Nu slapen de mannen bij elkaar in één kleine zaal waar geen licht binnenkomt en het ongedierte hoorbaar aanwezig is, de situatie voor de vrouwen is niet beter. De inwoners van het dorp Hengevelde staan garant dat het bejaardenhuis er komt, oplevering over ruim twee jaar. Na afloop de maaltijd gehad met de bisschop en de vier zusters van de congregatie van de Goede Herder die het bejaardenhuis runnen. 

Na afloop van de maaltijd was er een optreden met zang en dans door de bejaarden. 

6 Januari
Vroeg in de morgen vertrokken naar de stad Kurunegala, de adoptiedag. 
In een centrum van de bisschop van Kurunegala mgr. Raimond Pieris, kwamen vandaag alle kinderen (57) met familie waarvoor wij in het verleden sponsoren in Nederland hebben gevonden. (25.- euro per maand). Inmiddels was ook de oud huisarts uit Haaksbergen aangekomen, dr. Wim Fransen. Alle kinderen werden onderzocht door Sri Lankaanse artsen, ook ouders en grootouders konden op verzoek worden onderzocht. Totaal werden 125 personen medisch bekeken, ook de gebitten van de kinderen werden gecontroleerd door een bestuurslid van onze stichting professor dr. Luxhmen. Medicijnen werden gekocht en uitgedeeld. Na afloop van een gesprek dat ik met elk gezin had, ging men na een stevige maaltijd weer naar huis terug. Twee kinderen hebben een doorverwijzing naar een specialist gekregen i.v.m. hartruis en groeistoornissen. Na afloop van de gesprekken van 9.30 tot 16.15 uur pas wat gegeten, anders moeten de mensen te lang wachten, sommigen hadden nog uren met de bus in het vooruitzicht. Iedereen die kwam kreeg een klein presentje mee. 
In de avonduren te gast voor een bescheiden diner met de bisschop van Kurunegala. (Het grote bisdom Kurunegala heeft ongeveer 40.000 duizend katholieken). Alle gesprekken verlopen in het Singalees of Tamil, bestuursleden vertalen voor mij alles in het Engels.

7 Januari
Met de bisschop van Kurunegala mgr. Reimond Pieris en de bejaarde father Norbert, (verantwoordelijke van het weeshuis), om 10.00 uur de eerste steenlegging voor het weeshuis ‘Providence’ te Mawatagama. Het oude weeshuis is inmiddels ineengezakt en weggehaald. Het was een feestdag voor mijn adoptiekind Thilini (13 jaar), zij vertelde mij trots dat ze religieuze zuster wil worden. In de middag in naam van de sponsoren een drietal nieuwe huizen geopend. In de middag met bisschop Pieris tien huizen geopend in één project (dvd beschikbaar). Helaas was de secretaresse van de sponsor van de tien huizen niet meer aanwezig, zij was met haar man meegegaan omdat de schoonvader in Haaksbergen plotseling was gestorven. Tien schitterende huizen in één groot project. Allen huizen met drie kamers, keuken en toilet buiten en een grote waterput op het terrein. Na het hijsen van de vlaggen en het zingen van de volksliederen zegende de bisschop alle tien de huizen in en had voor iedereen een vriendelijk woord. Op zijn verjaardag had hij iedereen een eigendomsverklaring van de grond gegeven, de bewoners werden dus eigenaar van de grond en het huis. Deze mensen woonden tot voor kort op straat, in hutten of bij familie in. Er is nog ruimte voor tien huizen, de bisschop is bereid om deze grond voor dit goede doel gratis af te staan. Avond een gezellige avond gehad in het klein seminarie van Blessed Joseph Vaz te Kurunegala. De studenten verzorgen deze avond helemaal zelf met zang en dans. Ze krijgen ieder jaar een cadeautje van mij, het moeten wel bruikbare zaken zijn zoals pennen etc. Elk jaar doet men vanuit het seminarie een beroep op de stichting om hulp voor studieboeken, tafels en stoelen voor de lesruimte etc.

8 Januari
Nieuwe bouwlocatie gaan bekijken te Matale – eerste steen gelegd voor vijf huizen.
Van de tien aanvragen zijn er vijf gehonoreerd omdat deze mensen helemaal geen onderkomen hebben, ik zegde ook water en elektra aansluiting toe. Geld voor de vijf andere huizen ontbreekt momenteel en komt naar ik hoop later nog een keer.
Avond bestuursvergadering gehad. (In Sri Lanka is de naam NEDLA Foundation en in Nederland HAS, ik ben zowel voorzitter in Nederland en in Sri Lanka). De stichting werkt zonder onderscheid van geloof, afkomst of etnische oorsprong. De praktijk is dat wij het meeste huizen bouwen voor boeddhisten en katholieken.
Extra goedgekeurde punten rond een verzoek in de vergadering: 
(100 roepies is ongeveer anderhalve euro) 
25.000 roepies eenmalige voeding gehandicapte kinderen 
75.000 roepies Ja-Ela school / boeken voor de armen
30.000 roepies Mawanella boeken voor de armen 
25.000 roepies – bijdrage injecties tegen kanker voor het Maharagama Cancer Hospital
50.000 roepies - bijdrage voor een niertransplantatie (papieren van het ziekenhuis gezien) 
30.000 roepies – bijdrage hartoperatie van de heer Wijesundera (papieren van het ziekenhuis gezien)
30.000 roepies toegezegd voor de heer Margret / afbouwen woonhuis
enkele verzoeken om financiële adopties voor kinderen te zoeken. 

9 Januari
Met enkele religieuze zusters van Kandy naar de stad Mawalapitya gereden. De zusters van de congregatie van de Goede Herder aldaar vragen om een uitbreiding van het weeshuis dat zij leiden. Het gaat om een tehuis voor ongeveer 20 kinderen. Ik heb een voorstel aan de zusters gedaan om niet te lang te wachten met het indienen van een tekening. Het perceel grond waar het zou kunnen staan ligt hoog en is uitermate geschikt. Ik stelde voor om een vierkant laag gebouw neer te zetten, met een grote open binnentuin, zoals je dat bij kloosters ziet. Het gaat om kwetsbare meisjes, die voor mijn gevoel niet op grote slaapzalen thuishoren maar ook recht op privacy hebben. Even ergens onder de douche geweest en ben daarna laat in de avond naar het vliegveld in Colombo gebracht. De gehele reis was de temperatuur om en nabij de 30 graden Celcius / het was winter in Sri Lanka. 

12 Januari
Na een overstap in Dubai aankomst Dusseldorf 13.00 uur. 

Als samenvatting:
Het was een drukke / overbezette maar boeiende en zinvolle reis. Ik ben Onze Lieve Heer dankbaar die mij reeds vanaf mijn prille jeugd een beschermengel gegeven heeft die wederom niet zat te dutten. Ik zal u de details besparen, maar die heeft zich als een mantel om mij heengeslagen. Ik ben erg dankbaar voor allen die gemaakt hebben dat ik mede hun handen, hun voeten en glimlach mocht zijn. Door de liefde van het thuisfront mocht iets van Gods liefde voor de allerarmsten zichtbaar worden. 
Ik hoop meer sponsoren te vinden en met name ook voor de financiële adoptie van 25.- euro per maand per kind (en dus voor het gehele gezin). Ik heb nog veel aanvragen voor financiële ondersteuning voor kinderen liggen. 
In augustus zal ik opnieuw voor een periode van twee weken naar mijn tweede vaderland en mijn kinderen afreizen. 

Januari 2008

Th.L.M.M. van der Sman.