BOEKENVERKOOP VOOR SCHOON DRINKWATER

 

Boekenverkoop voor schoon drinkwater op Oranjemarkt van Basisschool de Zonnebloem.

Dalton Basisschool de Zonnebloem in Borne organiseerde op zaterdag 13 april een Oranjemarkt, vanwege de troonswisseling op 30 april. Er werd een gezellige rommelmarkt gehouden en bezoekers konden deelnemen aan allerlei komische spelletjes.
De basisschool nodigde de vrijwilligers van de Stichting Hulp aan Sri Lanka uit, om op een mooie stand, boeken te verkopen met het doel kinderen van ver weg te helpen. En natuurlijk werkten de vrijwilligers mee. Het jaar 2013 staat voor hen in het teken van veilig drinkwater. Het hele jaar door worden acties gehouden om mensen in de regio Solepura, een gebied in Noord-West Sri Lanka veilig en gezond drinkwater te kunnen geven.

In Solepura, een gebied in Noord West Sri Lanka is het grondwater ernstig vervuild geraakt door langdurig gebruik van bestrijdingsmiddelen en overbemesting. Mensen van vijftig zien eruit als zeventig jarigen. Er zijn veel mensen met nierproblemen, pijnlijke botten, tanden en kiezen die uitvallen en mensen die slecht zien. De klachten doen zich al voor bij heel jonge kinderen. De mensen hebben geen keuze. Ze halen hun drinkwater uit vervuilde putten en bronnen. Geen water drinken is geen optie en schoon drinkwater is niet bereikbaar.

In januari jongstleden werd een eerste kleinschalige waterzuivering in gebruik genomen. Hiervan kunt u foto’s zien in het verslag van januari 2013 op deze site. Het gebied is zeer uitgestrekt en te veel mensen hebben gezien de afstanden geen mogelijkheid om daar naar toe te gaan. De vrijwilligers in Borne willen het hele jaar mee werken aan een tweede waterzuivering, om zo meer mensen van jong tot oud van schoon drinkwater te kunnen voorzien.

Met plezier is deel genomen aan de Oranjemarkt. De opbrengst van deze dag werd geschonken aan de Stichting Hulp aan Sri Lanka voor de bouw van een tweede zo noodzakelijke waterzuivering.