Bezoek Koeien project Adikarigama - 8 april 2018
In april werd een kort werkbezoek aan Sri Lanka gebracht. Een afgevaardigde namens de Ten Brinke Foundation reisde speciaal mee, om op 8 april het Koeienproject in Adikarigama te bezoeken. In een paar jaar tijd hebben mensen die met twee of drie koeien begonnen zijn, nu rond de zes melkkoeien. Dat levert de boeren door de verkoop van melk, goed geld op, zodat ze daarmee een structureel inkomen en bestaan hebben. Belangrijk is te vermelden, dat mensen verplicht zijn ook koeien door te geven naar de volgende op de wachtlijst. Zo kan dit initiatief vanuit zichzelf blijven groeien en nog meer hulpbehoevenden bereiken.

Bestuurslid Thijs Rupert bezocht met een vertegenwoordiger van de Ten Brinke Foundation vijf gezinnen, die aan het ‘Cow project’ mee doen. De kleine boerderijtjes liggen allemaal zo’n vijf minuten rijden van elkaar. Deze mensen hebben de deelname aan dit project voortvarend opgepakt. Verschillende boeren hebben inmiddels een klein stalletje kunnen zetten. Sommigen hebben daar al vier tot zes koeien in staan. Het jongvee staat meestal aan een boom vastgemaakt naast de stal. Het project heeft een enorm positieve impact op het leven van de deelnemende gezinnen.

Bij het eerste gezin werd verteld, hoe nu bij voorbeeld hun zoon kan studeren aan de Universiteit, dankzij het harde werk van zijn ouders, maar zeker ook omdat er nu inkomsten zijn uit de melkopbrengst.
Alle boeren die bezocht werden, zijn erg dankbaar en ze onderschrijven de doelstellingen van het projectplan, namelijk dat ze ook twee drachtige koeien weggeven aan een andere familie op de wachtlijst in de eerste vijf jaar dat ze aan het project deelnemen. Op het laatste adres wat werd bezocht, werd een bedrijfje bekeken, wat is gestart door een jonge man. Hij is begonnen met het maken van lekkere kwark / yoghurt en hij verkoopt de kwark in de omtrek. Hij heeft met een banklening een klein autootje gekocht. Hij verwerkt per dag zo’n 150 liter melk! Dit wordt in ketels van 50 liter gekookt boven kokend water. De kwark wordt in aarden potten gedaan voor de verkoop. Daarnaast verkoopt hij ook flesjes kokosnoot honing en zelfgemaakte melk toffees. Hiermee kan hij in zijn eigen levensonderhoud voorzien.

Het bezoek laat zien, dat het koeien – project zich succesvol ontwikkelt.